Q/A

FPM


Foreningen for Parallelimportører af Medicin   Q:Hvad er parallelimporteret medicin?


A:Parallelimporteret medicin er original medicin, som er importeret fra et andet EU-land, hvor den er billigere end i Danmark. Der er således tale om nøjagtig den samme medicin som den producenten selv sælger i Danmark – bare billigere.

Al parallelimporteret medicin kontrolleres af Sundhedsstyrelsen og sælges udelukkende gennem godkendte medicinalgrossister til apoteker og sygehuse.

I det danske system er det altid den billigste identiske medicin, der får tilskud fra Sygesikringen. Parallelimporteret medicin står for over 15 % af det samlede omsætning af receptpligtig medicin.Q:Hvorfor bliver medicin, man kan købe i Danmark, parallelimporteret?


A:Parallelimport af medicin sker, fordi det derved er muligt at sælge den samme medicin billigere. Producenterne har forskellige priser i forskellige lande for at kunne tjene så meget som muligt. Men fordi EU har et indre marked, er det muligt at købe medicinen, hvor den er billigst, pakke den om efter danske forskrifter og sælge den i Danmark.

Det sparer både samfundet og den enkelte forbruger mange penge på, og derudover betaler medlemmerne af FPM skat i Danmark.Q:Hvor meget sparer man på parallelimporteret medicin?


A:Forudsætningen for parallelimport af medicin er, at medicinen er billigere end den pris, som producenten selv sælger til i Danmark. Hvor meget billigere varierer.

Samlet set er besparelserne store. I 2012 var den samlede besparelse på medicin solgt på apoteker på 395 millioner kroner.

I 2013 er den anslåede værdi omkring 480 millioner kroner.Q:Hvordan foregår det, når medicin parallelimporteres?


A:Parallelimport opstår når parallelimportørerne finder producentens identiske vare billigere i et andet EU land. Herefter ansøger parallelimportøren om en tilladelse ved Sundhedsstyrelsen. Myndighederne undersøger den pågældende ansøgning og hvis medicinen er farmakologisk identisk udstedes der en tilladelse. Firmaerne får samtidig godkendt dansksproget pakninger samt danske patientvejledninger og evt. af Sundhedsstyrelsen. Herefter begynder import og om pakning under monitorering af Sundhedsstyrelsen efter EU lov der gælder alle medicinalfirmaer.

Medicinen distribueres via medicinalgrossister ud til apotekerne og herved til forbrugeren.Q:Hvor kan man købe parallelimporteret medicin?


A:Parallelimporteret medicin bliver udleveret på nøjagtig samme måde som anden lovlig medicin. Det vil sige på apoteket eller sygehuset – efter ordination af en læge, hvis den er receptpligtig.Q:Kan man være sikker på kvaliteten og sikkerheden af parallelimporteret medicin?


A:Kvaliteten og sikkerheden af parallelimporteret medicin er den samme som for anden medicin på apoteker og sygehuse. Der er tale om den samme medicin og den samme kontrol fra myndighedernes side.

Parallelimportørerne arbejder igennem vores forening og den europæiske parallelimportørforening EAEPC (www.eaepc.com) tæt sammen med myndighederne om at sikre et meget højt sikkerhedsniveau mod fx forfalskninger.Q:Hvem parallelimporterer medicin?


A:Man skal have en tilladelse fra myndighederne for at importere medicin. Myndighederne foretager løbende kontrol og kræver grundig dokumentation for at alle krav til enhver tid gældende lovgivning efterleves.

Q/A

Her et overblik over de oftest stillede spørgsmål omkring parallelimport af lægemidler

 

FPM - Foreningen for Parallelimportører af Medicin,  

Sekretariatet, v/ Direktør Helle Sandager,  Kratvænget 7,  2920 Charlottenlund.   

E-mail.: hs@fpmdk.dk                   Phone.: +45 2963 1235

 

Copyright © FPM 2019